Peeter Vikman: rongis saab sõites kasulikult tööd teha või meile kirjutada, bussiga sõites saab heal juhul natuke aega tukkuda

Tänavuse aasta valimiste raames tegime erisaate alapealkirjaga „Valimised 2017“, mis jõudis 14. oktoobril kell 18:30 Tallinna Televisiooni eetrisse. Saates andis intervjuu ka Keskerakonnast Haapsalu linnapeakandidaat Peeter Vikman.

Keskerakonna poliitikud, sh Karilaid, Savisaar ja Simson on lubanud kindlasti Haapsalu raudtee valmimist. Savisaar juba aastaks 2018, teised aga lubavad samaks aastaks pigem vaid Turba lõigu valmimist. Nüüd aga on oht, et seda viimastki ei võeta käsile. Kas oskate seda olukorda kommenteerida?

Ma olen aru saanud, et Turba lõik on täitsa reaalne, kuna vist on eelarvesse pandud aastaks 2018. Aga lõik Turbast edasi, kas siis Haapsallu või Rohukülla on küsimärgiga asi küll aga sõltub poliitikute ja järgmisest Riigikogust, kes 2019 valitakse. Nendest arvatavasti kõige rohkem.

Mõnda aega tagasi arvas härra Rõivas, et Haapsallu tuleks esialgu panna käima ekspressbussid. Kuidas seonduvad teie jaoks ekspressbussid ja rongid? Kas kasutajate grupid on samad?

Bussiliiklus on Haapsalu ja Tallinna vahel suhteliselt hea ning eks see ongi üks argumente ka, miks raudtee vastased n-ö ütlevad, et meil on head bussid küll. Raudtee kvaliteet, ütleme reisija sõidukvaliteet ja bussi kvaliteet on väga erinevad. Kui rongis õnnestuks selle kasulikult veeta selle sõiduaja, kas tööd tehes või meile kirjutades, siis bussis see üldjuhul ei õnnestu. Heal juhul saab tukkuda natuke.

Kas ise sõidaksite Tallinnasse pigem rongi või bussiga?

Mina olen küll viimased 25 aastat peale rongi sõitnud ainult autoga ja põhjus on väga lihtne, et jõuda täpselt sinna, kuhu ma tahan jõuda. Bussi ja auto sõidu mugavuses olulist vahet pole. Jõuan bussiga kuhugi punkti, kus ma edasi pean hakkama veel mingit moodi minema, siis see mind ei kutsu.

Mida ja kas on arvanud asjade Teie kolleegid Hiiumaalt ja Lääne-Harjumaalt?

Ma olen aru saanud, et isegi vist Raplast on tulnud toetus Haapsalu raudteele. Hiiumaa võiks olla sellest vahetult huvitatud. Nende ühendused paranevad läbi Haapsalu kindlasti, sest Hiiumaa on Haapsalu tagamaa. Vormsi saarest on siin ka räägitud. Ma arvan, et see toetus on olemas ja jätkuvalt. Ka siis, kui on vaja seda uuesti väljendada.