Peaminister Jüri Ratas: Raudtee tulek Haapsallu ja Rohukülla sõltub neljateistkümnenda Riigikogu koosseisu valimistest

Eelmisel reedel, 6. oktoobril külastas peaminister Jüri Ratas Haapsalu ja ühtlasi ka Haapsalu raudteejaama. Alguses toimus kontsert, kus esines La Phoenix ja seejärel oli peaministri sõnavõtt ning küsimuste küsijad said esitada peaministrile oma küsimused, millele valitsuse juht ka vastas. Küsimusi oli palju ja erinevaid. Alustades tulumaksuvaba miinimumist ja lõpetades Eesti julgeolekuga. Andsime üle peaministrile üle ka mõned Haapsalu raudtee taastamisega seotud meened.

Saalis küsiti ka Haapsalu raudtee kohta. Kui suur on see tõenäosus ja võimalus, et aastal 2025 on siin põhjust rongi oodata?

Ma tänan selle küsimuse eest. Ma ei öelnud niisama seda Rohuküla aspekti, sest ma arvan, et kui sellist investeeringut riik hakkab tegema on mõistlik püüda võimalikult palju maakondasid kaasa tõmmata. See kindlasti annaks Hiiumaale paremat ühendust Põhja-Eestiga.

Nüüd vastates sellele küsimusele. Teie ees on poliitik, siis ma peaks ütlema, et ei mis aasta 2025, see tuleb kohe-kohe ülehomme. Mul on selles mõttes hea vastata sellele küsimusele, et see ei ole ainult mingi lubadus. See on reaalne jälg selle valitsuse tegemisest. See reaalne jälg on teatud hulk Eesti maksumaksjate poolt antud miljoneid. Täpsemalt 8 miljonit, et teha esimene etapp, esimene samm valmis Turbani.

Ma saan aru, et Turba ei ole Haapsalu ja Turbast Haapsaluni ei ole viis meetrid vaid on mitukümmend kilomeetrit minna.

Vastus on siin väga lihtne. See, kas siia tuleb rong või siia ei tule rong väga suuresti tegelikult sõltub poliitilisest valikust ja poliitilisest prioriteedist. Suute tõenäosusega rongi toomine siia maksab kümneid miljoneid eurosid. Kas Eesti riigil on need kümned miljonid eurod? Jah, on küll. Küsimus on, kas need pannaks siia või need ei panda siia.

See vastus, mida moderaator küsis on tegelikult väga suuresti 2019. aasta Riigikogu valimiste käes. See, et Riigikogus on olnud Haapsalu raudtee taastamise toetusgrupp kõige suurem on väga tore. Auväärsed Riigikogu liikmed on väga head tööd teinud. Küsimus on selles, kas me suudame reaalselt tuua need investeeringud riigi eelarvesse. Siin on väga suur roll valitsuse liikmetel.

Ma ei tea, kes 2019. aastal on valitsuse liikmed. Ma tõesti ei tea. Teie teate paremini, kes on. Teie teate paremini, keda te valite.

Ühte ma ütlen, see on Eesti riigile minu arvates jõukohane, mina arvan, et see on õige otsus ja ma arvan, et see annab inimestele paremat liikumist.

Kui tänane valitsus on teinud reaalse sammu 8 miljoni osas, siis mul ei ole mingit põhjust siin teie ees tulla valehäbi ja öelda, et meie seda teist etappi ei tee. Loomulikult teeme!

Me seisame selle eest, et teine etapp on see, et Turbast tuleks heas mõttes vedur koos vagunitega siia Haapsallu ja nagu ma ütlesin siis tegelikult ka Rohukülani.

Jah, Eesti saab sellega hakkama. See on poliitilise valiku küsimus. See, kas see reaalselt tuleb või mitte sõltub väga suuresti neljateistkümnenda Riigikogu koosseisu valimistest.